18 juni 2010

Glad Sommar!


Jag vill önska alla blivande friskvårdare
en glad sommar med denna härliga bild.
Hoppas ni får känna mycket gräs eller
sand mellan tårna i sommar.

Bokrekommendation

HÄLSOARBETE
- är en praktisk handbok som beskriver hälsoarbetets teori och praktik. Bokens första del utforskar begreppen hälsa, hälsopromotion och folkhälsa, diskuterar etiska aspekter och identifierar organ och professioner som har en roll i det hälsofrämjande arbetet. Andra delen behandlar hälsobehov och forskning samt planering och utvärdering av hälsofrämjande aktiviteter och program. I tredje och sista delen behandlas praktiskt arbete såsom planering och genom-förande av projekt, samhällsarbete, hjälp till människor att förändra sina hälsobeteenden, samarbete med massmedia samt politiskt arbete.

Jag kan varmt rekommendera den här boken då den hjälpt mig att tänka kring hur man lägger upp en föreläsning eller en workshop.
//Annette

16 juni 2010

Psykologisk coach

För er som tycker att det här med positiv psykologi och coaching verkar roligt och inte har någonting emot att flytta till Skövde kan denna utbildning vara intressant.

Psykologisk coach 180 hp (ht 10)

Människan har genom alla tider försökt förstå det egna jaget och sökt att finna lycka. Under senare år har vetenskapen börjat förstå vad det är som gör oss lyckliga. Vetenskapliga studier har visat att pengar, materiella ägodelar, skönhet eller intelligens inte med nödvändighet leder till lycka. De goda nyheterna är att vi kan känna mer livsglädje och bli lyckligare. Vill du veta mer om detta?

Positiv psykologi är ett område inom psykologi som studerar frågan om vad det är som gör att man blir lycklig. Psykologisk coachning bygger på och använder sig av de vetenskapliga rönen inom psykologi och neurovetenskap och tillämpar den kunskapen för att öka människors välbefinnande.

14 juni 2010

Livslinje

Då jag inte fått något svar från Lena och inte kommer ihåg vad jag ska tänka på när jag gör min livslinje har jag googlat runt lite och hittat instruktioner till en livslinje från Veckans Affärers blogg. Hoppas detta stämmer:

I coachningssammanhang kan coachen be utövaren rita en tidsaxel som börjar förslagsvis då han/hon föddes och sträcker sig fram till dagens datum. En streckad linje visar framtiden. Ovanför tidsaxeln skriver utövaren positiva händelser och nedanför tidsaxeln negativa eller utmanade händelser. Coachen kan be utövaren lägga till reflektioner och lärdomar från dessa händelser.

Det vi upplevt genom livets resa har sannolikt betydelse för den vi är idag. Denna övning kan ses som en ”inventering” av vem och vad som har påverkat oss på vår färd hittills, och varför.

Inlämningsuppgifter

Med Gunillas hjälp har jag sammanställt våra inlämningsuppgifter. Lägg gärna till om jag missat någon:
  • Livslinje - vi ska göra vår egen livslinje och skicka in till Lena på: lena@lenag.se eller lena.gustafsson@goodrelations.se innan 31/7.
  • Projektarbete 2 - enligt instruktioner, lämnas in senast 7/8 till edsvikensnaprapat@tele2.se
  • Yoga - solskenshistoria eller det motsatta. Senast innan nästa träff 13/8.
  • Yoga - dagbok del 2, frivilligt.
  • Näringslära - instuderingsfrågor, tidigast efter 14/8 (inte förrän vi haft nästa lektion). Ska lämnas in till martin@nutrition.se.
  • Handlingsplan/affärsplan - instruktioner hittar ni i häftet Friskvårdskonsult i praktiken på s. 5. Skriv det som är aktuellt för din situation. Ska lämnas in senast 11/9 till gudrun.suab@telia.com. Ring Gudrun vid frågor 070-565 00 47.
  • Personlig utveckling - skriv för Dig själv en vision 3-5 år framåt om hur du ser på dig själv. Var är du, vad gör du, hur mår du? Jag tror inte den ska skickas in.
//Annette

13 juni 2010

MiniAnne - docka

HLR heter företaget som säljer dockorna att öva Hjärt- och lungräddning på. Dockan, som heter MINI-ANNE kostar 300kr exkl. moms och i priset ingår:
  • MiniAnne-docka
  • Instruktionsfilmen "En andra chans" som DVD-film
  • En bildserie för HLR-träning
  • 2 extra lungor
  • 1 st papptelefon
  • 2 knäskydd
  • spritsuddar, rengöringsanvisningar, kort bruksanvisning
Inte helt fel att köpa in och låta familj, vänner eller grannar öva på.

iPhone o iPod appar

Hej ni som har iPhone kan ha nytta av tre nya appar.

1) Pollenkollen, är gratis och kan via GPS tala hur mycket pollen det är där just du befinner dig och dirigera dig till närmaste apotek.

2) Runmeter, kostar 38 kronor och loggar allt som inbegriper ditt löppass: tid, längd, snitthastighet, h ö h och var du springer visualiserat på kartor, m.m.

3) First Aid White Cross, är gratis och utvecklad tillsammans med Röda Korset. Löser med hjälp av pedagogiska bilder och lysande metodik allt från hjärt- och lungräddning till sårskador.

4 juni 2010

ToppForm


Svt: program Toppform har en bra sajt. En del härliga reportage om mat, träning, miljö och inre balans, bland annat. På förstasidan ser ni exempel på Hälsodagbok. Kanske något att inspireras av när ni gör HPB:s eller workshops med personer som vill må bättre?

Artikel om positiv psykologi, mycket tänkvärt.

//Annette